Söderberg & Partners: Nieuwe collega Rudi Smit als nieuwe productowner bij S&P

September 2021

Ik kreeg het verzoek om een korte introductie van mezelf te geven. Dat doe ik uiteraard graag!

Ik ben Rudi Smit, 40 jaar oud en ik woon met mijn vrouw, dochter (12) en 2 zoons (10 en 6) in Pijnacker (een dorp naast Delft). In mijn vrije tijd ben ik veel in de buurt een hockey- of voetbalveld te vinden om mijn kinderen aan te moedigen tijdens het sporten, of omdat ik zelf aan het voetballen ben. Een bepaalde club uit Rotterdam-Zuid draag ik een warm hart toe. Helaas heeft dit wel tot gevolg dat ik regelmatig op maandag wat chagrijnig op het werk of in een MS Team-meeting verschijn.  

Ik ben per 1 juni dit jaar begonnen bij Söderberg & Partners NL als ‘Product Owner iRåd NL’. 

Mijn carrière in de pensioenwereld begon al in 2000 (ik was 18 jaar) bij Nationale-Nederlanden.

Mijn droom om als F-16 vliegenier opgeleid te worden bleek niet haalbaar, waardoor ik mezelf een soort ‘tussenjaar’ wilde gunnen als ‘Rekenaar Individueel Pensioen’. Nationale-Nederlanden en ik bleken echter al snel een goede match. Na het volgen van diverse opleidingen en studies én het bekleden van diverse functies ben ik na 14 jaar als Specialist Collectief Pensioen bij NN vertrokken.

Daarna heb ik 7 jaar als Pensioenconsultant gewerkt bij VLC & Partners (voorheen Mandema & Partners). Daar was mijn taak om werkgevers te begeleiden/helpen in pensioenvraagstukken en in de verlengingstrajecten/marktonderzoeken van contracten voor uitvoering van de collectieve pensioenregeling. Ook gaf ik pensioenpresentaties of korte pensioenopleidingen aan werknemers en OR-en/directies waarin ik het publiek informeerde over het Nederlandse pensioenstelstel en (wijzigingen in) hun pensioenregeling.    

In die periode heb ik geleerd wat een werkgever en de werknemers nu echt belangrijk vinden bij het vormgeven van een pensioenregeling en hoe je ze daar als adviseur in kan ondersteunen. En hoe de dynamiek binnen bedrijven inzake de totstandkoming van de (nieuwe) arbeidsvoorwaarden kan zijn. Hoe richt je de communicatie in? Hoe houd je werknemers aangehaakt? Hoe krijg je als werkgever de waardering van je werknemers? 

Ik heb inmiddels al ruim 21 jaar ervaring en kennis opgedaan in het ‘pensioenvak’. Van individueel pensioen tot collectiviteiten. Vanuit het perspectief van zowel een pensioenuitvoerder als het perspectief van werkgevers en adviseurs.   

Gedurende die periode heb ik het Nederlandse pensioenstelsel ook zien veranderen. Er wordt steeds meer verwacht van de ‘gewone werknemer’ in de vorm van keuzemogelijkheden en het dragen van beleggingsrisico’s.  Zeker gezien de aankomende wijzigingen in het pensioenstelsel (Pensioenakkoord) wordt individuele begeleiding van werknemers in mijn ogen steeds belangrijker.  

De pensioenvraagstukken die op werkgevers en werknemers afkomen zijn erg lastig en dus hebben zowel werkgevers als werknemers daar goede begeleiding bij nodig. De adviseur is gebaat bij goede tools om de adviespraktijk goed in te richten en van toegevoegde waarde te kunnen blijven zijn voor de klanten. 

iRåd is in Zweden al jaren hét platform wat door adviseurs gebruikt wordt als verlengstuk van hun adviespraktijk, voor zowel werkgevers als werknemers (het individu) wanneer het gaat om het beantwoorden van pensioenvraagstukken, beleggingsadviezen en financiële planning. 

Het Zweedse platform is niet 1 op 1 toe te passen in Nederland, maar de filosofie achter het platform is wel degelijk van toepassing en zal in het nieuwe pensioenstelsel steeds belangrijker worden, namelijk “Een goed onderbouwd advies leidt tot goed onderbouwde beslissingen.”  

Als Product Owner iRåd NL ben ik verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van iRåd NL.  

Samen met de mensen binnen het partnernetwerk bouwen we iRåd de komende periode verder uit om klaar te zijn voor de aankomende veranderingen in het Nederlandse pensioenstelsel en een adviesoplossing aan te kunnen bieden aan onze partners.  

Ik neem deze rol over van Barbara van Bogaert. Zij vervulde deze rol naast haar reguliere werkzaamheden die ze uitvoerde voor Montae & Partners (wat best knap is!) en zal door mijn komst binnenkort weer volledig inzetbaar zijn voor Montae & Partners.    

Dus heb je vragen over iRåd in het algemeen of over de modules die al ‘live’ staan (Risk Profiler, Lifecycle Optimizer) laat het me weten!

Open bijlage