S&P in de media: "Van eindloon, naar middelloon, naar beginloon"

April 2021
Wie kent het nog, de eindloonregelingen? Jaren geleden de 'standaard' voor pensioenregelingen. Afgelopen jaren werden dat middelloonregelingen (of beschikbare premie gebaseerd op middelloon). Met het nieuwe pensioenstelsel worden beginsalarissen belangrijker. Gaan we naar een #beginloonstelsel?
De column is geschreven door onze collega Vandena van der Meer-Gangapersadsing van Montae & Partners voor salarisnet.nl.

Van eindloon, naar middelloon naar beginloon

Laatst moest ik me voorstellen bij een nieuwe klant. Hoewel ik me nog best jong voel, kwam de zin 'al bijna 20 jaar ervaring in het pensioenvak' vrij vlekkeloos uit mijn mond rollen. In andere tijden zou ik nu ongeveer op de helft van mijn loopbaan zijn, maar gezien de opschuivende pensioenleeftijd, weet ik vrij

Van eindloon, naar middelloon naar beginloon

Laatst moest ik me voorstellen bij een nieuwe klant. Hoewel ik me nog best jong voel, kwam de zin ‘al bijna 20 jaar ervaring in het pensioenvak’ vrij vlekkeloos uit mijn mond rollen. In andere tijden zou ik nu ongeveer op de helft van mijn loopbaan zijn, maar gezien de opschuivende pensioenleeftijd, weet ik vrij zeker dat ik de helft nog niet heb bereikt. In de eerste 10 tot 15 jaar van je werkzame leven gebeurt er vrij veel. Het kopen van je eerste huis, het krijgen van een vaste partner en het krijgen van kinderen. En jezelf bewijzen op je werk en ontdekken wat je leuk vindt en wat niet. Er zijn veel keuzes te maken. Maar het leven is niet maakbaar. Dat leidt vervolgens tot stress en burn-outs, juist bij de huidige twintigers en dertigers, de zogenoemde ‘quarter life crisis’. Je druk maken over je pensioen? Dat hoort daar niet bij. Toch levert het nieuwe pensioenstelsel een nieuw vraagstuk op, juist voor de nieuwe twintigers en dertigers.

In het nieuwe pensioenstelsel gaan we pensioen op een andere manier betalen. Nu leggen we in voor alle medewerkers. Hiervan gaat een groter aandeel gaat naar de pensioenopbouw van oudere medewerkers. En oudere medewerkers hebben, in z’n algemeenheid, ook een hoger salaris, en daarmee gaat veel van de pensioenpremie naar oudere medewerkers. In het nieuwe pensioenstelsel gaat dat veranderen. Het premiepercentage dat we gaan inleggen, is voor iedereen gelijk. Dat betekent dat iedereen bijvoorbeeld 25% van de pensioengrondslag ontvangt, jong en oud. Hoeveel er in de pensioenopbouw gaat hangt nog steeds samen met het salaris. Omdat ouderen meer verdienen dan jongeren, krijgen ouderen in absolute zin nog steeds meer dan jongeren. Maar het percentage is wel gelijk voor iedereen.

Voor jongeren die de komende jaren starten op de arbeidsmarkt zal dit nieuwe stelsel het pensioenstelsel worden dat zij kennen. Dat lijkt gunstig, want zij krijgen vanaf de start al meer pensioenopbouw dan dat ze zouden hebben gehad in ons huidige stelsel. Maar dit betekent ook dat jongeren veel pensioen opbouwen in de eerste fase van hun werkzame leven, wanneer hun salaris lager is. En ze missen de hogere inleg aan het einde van hun werkzame leven, als hun salaris hoger is.
Waar we de afgelopen jaren van pensioensystemen op eindloon (gebaseerd op het laatst verdiende salaris), naar middelloon (gebaseerd op het gemiddelde salaris) zijn gegaan, schuilt het gevaar dat we nu bewegen naar een systeem van ‘beginloon’, waarbij je veel opbouwt over je lagere beginsalaris. Dat kan wel langer renderen. Maar bij carrierestijgingen moet je wel goed opletten of je pensioenopbouw blijft passen.

Ik geef het eerlijk toe, toen ik zo’n twintig jaar geleden begon met werken, hield mijn eigen pensioen me niet echt bezig. Ik had andere dingen aan mijn hoofd: reizen, leuke dingen doen, maar ook een huis kopen en mijn plekje vinden op de arbeidsmarkt. Toch is ook dat het moment dat het denken aan je financiële toekomst begint. Bewustwording is een eerste stap. Laten we voorkomen dat de ‘quarter life crisis’ eindigt in een ‘pension date crisis’!

Open bijlage